-Bilder-igårkväll var jättekul även om jag fortfarande inte hänger med på allt dom gör och säger, jag trodde inte jag skulle ha vänner och folk att vara med såhär fort, tack för att ni står ut med en svensk som ler utan att fatta någonting :D <3

17 år och 364 dagar

Idag kom ett paket från Sverige!! Från mina föräldrar, med
* höst/vinter skor,
* en skiva med rix fm-låtar 2010      min värdfamilj har bett mig om en; min värdmamma ville höra lite vad för
musik vi lyssnar på i sverige och min värdbror älskar allt som låter (jag har filmat honom där han står med sin hello kitty mick och gitarr, får se om jag kommer på hur man lägger upp filmer på bloggen!! - han är gullig när han kör beatboxing och han är högljudd när han sjunger opera)
*...Och pakeet (som jag vile öppna på en gång, men min värdmamma tog dom ifrån mig och lovade att ge mig dom imårrn, DÅ JAG FYLLER 18!!!!!!!)

För att fira ska jag och några från min klass bowla ikväll (tyvärr så kunde inte särskilt många eftersom dom flesta har rest bort ><) och imorgon ska jag fira i la Rochelle :D

Strejken börjar bli lite irriterande tycker jag, många har slutat ta bilen eftersom det börjar bli svårt att få tag på bränsle då ingen jobbar ><,, målet är nu att "stänga" Frankrike. Eftersom vi måste ta tåget till Rochelle och tillbaka så är det irriterande; vi får antagligen åka hem en dag tidigare (= betala nya biljetter) eftersom det är strejk den dag vi skulle åkt.. Dessutom är det många skadade (och jag tror några dödsfall, men är inte säker) p.g.a. alla demonstrationer,.     Hoppas det blir bättre snart, men vet att dom planerar ganska många strejkar i rad nu!!

Nåja iaf, jag vet inte om jag lägger upp några fler blogginlägg innan jag åker, kanske om jag orkar när jag kommer hem inatt. Annars hörs vi om en vecka allihopa, HA ETT TREVLIGT LOOOOOV <3

La RochellePå söndag åker jag till La Rochelle, och jag fyller 18!! Det är lite trist att alltid fylla första helgen på lovet, eftersom det är många som reser iväg. Jag kanske ska fira med mina kompisar här på Lördag, men tror det kommer skjutas fram till November. Jag kan hur som helst inte VÄNTA PÅ HELGEN!!

Idag har jag gått och varit rastlös och längtat, det var strejk = ingen skola (min blogg börjar bli lite enformig, strejk, strejk, strejk). Spenderade morgonen med en joggingtur tillsammans med min värdmamma och deras hund längst floden. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag älskar hösten!!!

Eftersom jag inte har gjort så mycket idag (min läxa i biologi tog 5 timmar) har jag inte så mycket att skriva. Faktum är att det är väldigt svårt att blogga, jag vet inte vad ni vill veta?

JAG FICK 13/20 PÅ PROVET I KONSTHISTORIA!!! läraren var snäll nog och betygsatte inte min franska
Jag är stolt över mig själv; i Frankrike får man "une note" (typ som ett betyg) mellan 1-20 efter varje inlämning, 10 är genomsnittet, och allt under 10 anses "dåligt" -det var 3 stycken i min klass som fick 10 eller mer på senaste ekonomiprovet- och allt över 10 anses som bra. I slutet på året får man ett genomsnitt (alltså är allt man gör lika viktigt) och en lärare delar ALDRIG (verkligen aldrig) ut 20/20 (jag har 19,5 i engelska ;>)

På fredag ska jag börja på basket, vad det är med denna sport vet jag inte men jag älskar den, önska mig lycka till!!!
Och på torsdag har jag prov i matte, wohooo ><


Det har gått lite trögt...

...Att skriva denna helg! Jag har varit sjuk, typ matt och illamående.
So that's why, men idag mår jag bättre!

Jag har inte så mycket att berätta. Idag åkte jag och min värdfamilj ett turisttåg med en guide. Det var inte så intressant, det var mest åkrar och träd. Guiden tyckte träden var jätteintressanta och så fort det kom en ny växt stannade han tåget och pratade om den. När det kom ett slott (som var för långt bort för att man skulle kunna se det) sa han ett årtal och ett namn, och åkte vidare mot nästa spännande växt!!

Nej, men det var faktiskt lite mysigt, och jag älskar hösten!! Och att vara i Frankrike under hösten! Typisk dag när jag inte är i skolan: Jag går bland alla träd med färggranna löv med vingårdarna i bakgrunden, kommer fram till en idyllisk fransk by med gamla och otroligt charmiga hus och köper nybakta baguetter. Jag vill aldrig lämna Frankrike!! 

Kostnader för att utföra en sport i Frankrike
Jag har fått en fråga som kommentar, och jag tänkte svara på den som ett inlägg eftersom jag tror att det är något många som vill åka till Frankrike som utbytesstudenter undrar. Vad det kostar att utöva en sport här.

Jag är ingen expert, men jag tror det i regel är billigare än Sverige. Man betalar för september-juni, och karatelektionerna jag ville ta skulle då ha kostat 115 euro (ungefär ett terminspris i Sverige alltså). Jag gissar att det är ett ganska generellt pris för vilken sport som helst.
     Jag vet inte hur det ser ut i övriga Frankrike, men min skola erbjuder också sport! Dans, bodypump, rubgy (tror jag) och kanske basket, är inte säker. Det är billigare, 12 euro tar dom för ett år, och då är det efter skoltid en gång i veckan.
     Jag kan skriva vad mina basketlektioner kommer kosta när jag vet det!!!

Jag har lovat massor nu att börja blogga på franska; så denna blogg blir tvåspråkig efter höstlovet!!!


Lyceens en grève (gymnasieleverna strejkar)

Det är inte bara lärarna som strejkar, idag kunde man inte komma in i skolan pga. eleverna; alltså blev torsdagen inte så jobbig som jag hade fruktat :P Franskar, you've gotta love them
 
Idag har det dock varit iskallt hela dagen, vilket gjorde att jag gav denna strejk 90 minuter -som jag spenderade med några från klassen i närmsta mataffär- (sedan tog vi oss in genom en sidoingång och tog skydd i skolans varma källare ;>). Jag måste ändå säga att det var ganska duktigt för alla elever som gick litteratur (=pundare enligt dom i min klass) att sitta ute i kylan hela dagen; men det måste ha varit svårt för alla dom som inte gillar cigarettrök.


(OBS! dom gick och hämtade soptunnorna från helt random trädgårdar tror jag, undrar om dom ställde tillbaka dom också?)Tänk att ni läser denna blogg...

Just nu har jag 15-20 läsare varje dag,, sedan två veckor tillbaka! Jag har helt glömt att kolla statistiken, så jag blev glatt överaskad (jag tänkte att 5 var att önska för mycket). Jag kan räkna till 7 st jag VET läser min blogg, fast det tvivlar jag på att de gör varje dag, så det är alltså folk utöver mina närmsta vänner och min familj som läser min blogg. Vad trevligt ;> Ni får gärna kommentera, men jag vet inte hur man svarar på kommentarer :$ (älskar dock att få dem)

Jag har ingen lust att gå till skolan imorgon. Torsdagar är värst, 2 h historia, 2 h matte, 2 h franska, spanska och sen 55 minuter konsthistoria, som liksom inte lyckas väga upp 7 timmars _jag.hittar.inget.ord.här.men.ni.fattar.grejen_. Dessutom måste jag gå upp klockan 6 och sedan ge mig ut i kylan (även om det är 20 grader under dagarna fryser jag ihjäl varje morgon i väntan på bussen).

JAG VILL HA LOV. JAG VILL SPELA BASKET. JAG VILL SOOOOOVA IMORGON. JAG VILL ATT FRANSKARNA SKA STREJKA HELA NOVEMBER. Den enda tilltalande tanken att gå upp på morgarna är att jag ärligt talat älskar min klass, man blir så glad av alla i den och dom har världens mest underbara humor.        ...fast jag skulle ändå önska mig en sovmorgon någon gång ibland...

IMORGON TAR JAG MED MIG KAMERAN,, så håll tummarna för bilder i morgondagens inlägg ;>

[Onödigt "visste ni att" inlägg]

Visste ni att det i franskan finns ett ord för en LITEN vattendroppe, men det finns ingen direktöversättning för ordet "billigt"?


Strejk!

Idag strejkade Frankrike så jag slapp gå i skolan. Istället åkte jag in till Agen och tittade på demostrationerna. Det var ganska intressant, så jag filmade; men jag är för trött för att försöka komma på hur man lägger upp filmer på bloggen, så jag lägger upp foton istället!

 
För att ni som läser min blogg faktiskt ska lära er något så berättar jag här lite om situation Frankrike; Deras president vill att folk ska pensioneras vid 65 års ålder, vilket folket nu protesterar mot (jag tror det är 60 år för tillfället, men e inte säker). Min värdmamma tror att det kommer bli otroligt mycket protester och demostrationer och strejkar under året, eftersom folket kommer fortsätta strejka och presidenten kommer fortsätta att inte lyssna,, ;>


Jag är otroligt dålig på att blogga, och ännu sämre på att svara på mejl, men jag ska försöka ha det som regel att ta mig en kvart varje dag och skriva vad som har hänt. (förutsatt att det händer något varje dag =) )

Nästa vecka ska jag börja spela basket, det är bra för även om jag springer tror jag inte det liksom väger upp alla ostar och all choklad jag trycker i mig !

Nu ska jag gå och vara social med min värdmamma, men jag ska försöka skriva ett seriöst och mer berättande inlägg imorgon, för då är det inte desperate housewives på tv!!!

Fortsätt läs min blogg så ska jag försöka göra den intressantare,, hejdååååå<3

Höst på riktigt

Nu saknar de flesta träden löv, och det har ösregnat hela dagen. Jag älskar det, efter jag har skrivit detta ska jag ut och springa!

Helgen har varit jättekul! I fredags gick vi till en bar där alla dansa salsa, hon som tog med mig dansade jättebra. Jag föredrog att titta på, men en kille lyckades lära mig den lättaste dansen. Igår köpte jag massa höstkläder, och besökte en katedral. Jag brukar tycka om att göra det mesta, men denna katedralen....; Jag skulle kunna flytta in där bara för att få gå runt i den hela dagarna!
Jag köpte också lättlästa böcker på franska; en bok hade världens charmigaste namn, "Snigelpajen" (La tarte aux escargots),, det kändes så franskt att jag var tvungen att köpa den!

(dessutom blev jag kär i omslaget)

Trots att jag lovade fler bilder har jag inte tagit så många, men ska försöka ladda upp några ifrån igår ikväll.

Jag har också upptäckt att det finns en kanal som visar How I Met Your Mother; de 2 första episoderna kunde jag inte sluta skratta åt barney som pratade franska,, värt att se, jag lovar!!

Min svenska börjar bli fruktansvärd, det tar evigheter att hitta orden och jag måste läsa igenom varje mening 904764324 ggr (exakt). Men för er information har jag helt slutat läsa böcker på svenska och har dessutom varit värdelös på att svara på mejl från sverige den senaste vecka (vilket ni nog har märkt),, Jag har däremot börjat läsa vi fem böckerna på franska!!

Mitt stora problem när det kommer till språk här är inte franskan

...Utan spanskan.
Jag är ganska säker på att, om man skulle kunna bli underkänd i franska skolan, skulle min spanska lärare underkänna mig. Jag har glömt allt. Jag förstår inte hur jag någonsin kunde få MVG i spanska. Vi skulle svara på frågor om en text, jag fattade att det hade något att göra med turister, för att det var det enda spanska ord jag förstod. Frågorna besvarade jag med en annan fras jag kommer ihåg "No sé" (jag vet inte ens om det är rätt?).. så underbart med ett år där betygen inte är viktiga ;D (OBS! Den mexikanska utbytesstudenten har förgäves försökt hjälpa mig, efter att ha skrattat ett tag åt mitt spanska uttal)

För någon vecka sedan frågade jag min värdmamma om inte galetter (stavning?) var franskt. Vilket det var, men hon hade aldrig gjort det. Men idag så tyckte hon att det var dags för en klassisk måltid med galetter. För er som inte vet det är galetter som pannkakor gjorde på bovetemjöl, som man äter med diverse fyllningar.
Först äter man en galett dränkt i smör, sedan en fylld med ost. Därefter kan det variera, men min värdmamma trodde att det mest klassiska var med ägg, ost och skinka. Behöver jag ens säga att jag är ganska så mätt för tillfället?
    (Nu i efterhand inser jag att jag borde tagit kort på dom, för jag e dålig på att lägga upp bilder. Och att läsa kan bli lite långtråkigt,, nu ska jag lägga ner min kamera i väskan så att jag kan ta kort imorgon! ;D)

YFU

Nu går denna bloggen att hitta på YFU Sveriges hemsida. Jag vet inte, men det känns som att jag får lite mer press på mig att ha en intressant blogg då; men det är svårt.
Idag är det min värdmammas födelsedag, eftersom jag inte kan ta mig till ett köpcenter utan henne så har jag inte köpt något, jag ritade istället en bild på deras hund och skrev grattis. Jag tror hon blev glad, hoppas det iallafall.

Jag har blivit inbjuden till en Halloween fest!!; men franskarna förvånade mig med att berätta att man inte skulle klä ut sig. Eftersom allt annat dom planerar är så underbart flummigt och extremt så blev jag lite besviken; men jag lider av brist på fantasi när det kommer till utklädnader så det var väl bara bra egentligen.


Jag lider av kronisk trötthet för tillfället och jag önskar att det kunde bli lov nu!!! Jag ska åka till la Rochelle med min värdfamilj och turista lite,, 2 ½ veckor kvar bara!! Men helgen ska jag tillbringa i Agen hos min "cordinatrice",, ungefär som min kontaktperson om jag vill prata om något jag inte kan prata med min värdfamilj om. Det är en tjej som har varit i USA (dock får jag inte prata ett ord på engelska med henne) och även om allt fungerar jättebra med min värdfamilj tog jag tillfället i akt till att spendera en fredagkväll och en lördag i en storstad när hon frågade om jag hade lust. Jag älskar att bo på landet; men det ska bli skönt med avkoppling från allt lugn ;>


Några random facts

Idag har jag besökt ett museum i samband med kursen i konsthistoria. Det var en utställning med spansk konst efter och under inbördeskriget; det var ganska interessant men ingenting egentligen att blogga om (kan ju sägas att vi fick en 1 timmes lång analys på Guernica av en stammande guide). ...Så jag idag tänkte jag istället lista lite random facts:

1. Franskarna tycks tro att Sverige är engelskspråkigt; de upphör inte att bli förvånade när jag påpekar att svenska finns.
2. De som vet att svenska är ett språk tror att det är som en dialekt till holländska.
3. Det enda mörka bröd jag har sett sedan jag kom hit var smaksatt med choklad.
4. På våra biologi lektioner får vi lära oss att vattenkraft är jättedåligt och att vegeterianerna är anledning till miljöförstöring.
5. Varje kanal visar en serie per kväll; till exempel ikväll är det desperate housewives (BARA desperate housewives), x antal episoder i rad. Vilket är ganska praktiskt, dock måste man se på tv i 3-4 timmar om man inte vill missa ett avsnitt.
     DETTA för att jag för tillfället kollar på desperate housewives (dom e några säsonger efter oss, så jättespännande är det väl inte),, hursomhelst slutar reklamen nu så jag hinner inte komma på fler ointressanta random facts,, bonne soirée <3

Fransk loppmarknad...

...Är väldigt lik svensk loppmarknad. Faktiskt är den enda skillnaden att böcker och filmer är på franska.

Men det var väldigt mysigt och stämningsfullt!

Jag följde med min värdfamilj som skulle sälja div. gamla leksaker och kläder. Marknaden hålls i "centrum",, vilket är en gata som det i vanliga fall endast befolkas av en gammal gubbe med käpp och basker. Men idag var det i jämförelse mycket folk,, så det var trevligt ;>Jag köpte ett smärre bibliotek av klassiker på franska, typ molière, zola etc. min värdmamma tycker att jag ska läsa alla klassiker, vilket jag gärna vill; men vi får ser när jag klarar av att läsa dem. För tillfället håller jag på med "jojo kanin", som jag tycker är en lagom nivå för mig! (även om det är många ord jag inte förstår)
Jag köpte dessutom något sött och avlångt som alla tyckte jag borde prova. Det smakade som crêpes typ,, det var ganska gott, men för 5 euro tror jag att jag föredrar gamla hederliga kanelbullar. (som jag saknar något otroligt, tror jag ska FÖRSÖKA mig på att baka det, någon dag då jag har gott självförtroende)

Imorgon är det måndag, risken finns att jag kommer sova mig igenom vissa lektioner för jag har inte sovit mycket de senaste dagarna..;>


Wall streetJag fattade inte så mycket, egentligen. Men i stort sett var det en 2 ½ h lång film om aktiemarknad (titta på affischen, deras ansiktsuttryck är precis sådär hela filmen igenom). Den var visserligen coolt filmad, men inte värt det.
Men tack till er som gjorde kvällen kul ändå!Van Gogh vs. Hiroshige
Nu är det äntligen Fredag och jag är helt utmattad. Jag kommer nog iallafall ha mycket att skriva om på min blogg, för just nu har jag något att göra varje dag en bra tid framöver... :P

Imorgon ska jag inte göra så mycket, på förmiddagen. Tror jag ska gå in till själva byn och köpa bröd och sedan funderar jag på att måla något; jag har haft en stor lust att måla sedan vi hade en lektion i konsthistoria och tittade på kopior Van Gogh målat av japanskt måleri, just nu funderar jag på att strunta i alla andra framtidsplaner och bli konstkännare!


...Sedan ska jag och min värdfamilj åka in till Agen och se på en tävlingar i hundsport, jag vet inte vad grenarna heter på svenska men det går i stort sett ut på att hunden anfaller någon, apporterar något eller liknande. Tror det heter något med "attack och bitning" om man översätter det från franska, men det heter något annat på svenska...
Ska vara där hela eftermiddagen/kvällen, sedan ska vi åka till mcDonalds och äta middag (vi bor på landet där mcDonalds is no where to be found , så det är ganska stort för mina värdbröder att få äta middag där ;>), och sedan ska jag åka till en annan stad, för att få skjuts av en kompis till en annan stad, där jag ska gå på bio. Vi ska se Wall street, fast jag tvivlar på att jag kommer fatta något eftersom dom nödvändigtvis måste dubba allting här.

Idag höll jag ett föredrag om Tarantino på engelskan, jag gjorde det tillsammans med en mexikansk utbytesstudent, som bor på gränsen till USA; Engelska lärarn hälsade att vi fick högsta betyg och egentligen inte behövde göra något mer under året. Jag önskar dom kunde säga det i Sverige också...


RSS 2.0