Monday morning wake up knowing that you gotta go to school

Okej. Jag hade verkligen ingen aning om vad jag skulle ta för någon rubrik, så jag tog den första meningen ur låten jag lyssnar på just nu (Belle & Sebastian - Expectations, lyssna lyssna) Den passar lite för imorgon är det måndag och då är det dags att vara seriös igen *host*

Jag är inte särskillt bra på att blogga,, godkänner ni om jag gör om detta till en veckoblogg? Jag kan lova ett inlägg per vecka, men mer känns lite.. jag vet inte

Okej.. Så denna vecka har väl mest gått up på att ta sig igenom 5 långa skoldagar och i fredags spelade jag basket. Jag börjar inte bli BRA (ingen risk för det), men jag klantar mig inte riktigt lika mycket som i början.

Sedan i Lördags åkte jag in till Agen med en tjej från klassen. Där tänkte jag dela med mig lite av den svenska kulturen; så vi gick till mcdonalds och åt pommes med glass. (har vi också mcflurry med kitkat smak i sverige? jag har ingen aning, men det är otroligt orättvist om vi inte har det). Jag köpte byxor (jag saknar week day ;<) och var väldigt lockad att köpa boken "franska för idioter" (men nöjde mig med en cd). Ska nog köpa den nästa gång jag är där. (sedan gick vi till en park där vi satt i solen utan jackor, i slutet av november, jag lämnar aldrig södra frankrike!!!)

Sedan på kvällen kom våra grannar, och åt något jag inte kan stava, med oss. Man typ smälter ost i något som liknar spadar och sedan häller man det över diverse saker, t.ex. skinka, potatis, champinjoner och tomater.

Idag har jag varit på en utställning med choklad (varför har vi inte det i sverige?) det var kanske inte jättemycket att se, men man blev överöst (är det ett ord?) med smakprov. Jag köpte alldeles för mycket mörk choklad med kaffesmak. mums !!

- Nästa månad kommer Luftslottet som sprängdes ut på franska, om någon är intresserad.

Dett blev ett lite random inlägg med onödig information. Dålig på att ladda upp bilder är jag också. Förresten, jag har en fråga och ni får gärna skriva i kommentarer vad ni tycker; håller min svenska på att bli märkbart sämre? Jag tror det...

Om två veckor ska jag spendera en helg i Toulouse, längtar!!!

Pujols

Om ni någonsin har lite tid över i sydvästra Frankrike, försök ta bilen till Pujols, jag är förälskad... Jag vill flytta dit, nu, på en gång. Vem följer med mig?

Och så kom jag hem och åt sniglar. Vilket är väldigt gott, speciellt köpta :$


 Familjeliv / La vie de famille

Den största skillnaden med att bo här och med att bo i Sverige är familjelivet. I sverige existerar det knappt. Under veckorna äter man (iaf inte min familj) knappt tillsammans och på helgerna så försöker man få in en middag tillsammans men det saknas oftast någon. Här i Frankrike blir alla chockade när jag påpekar det; att äta tillsammans varje dag är något som inte ifrågasätts och även om man gör saker under helgerna så äter man alltid tillsammans innan man ger sig iväg. Man gör inte saker under kvällarna här heller, undantag lördagarna. Man är hemma från skolan vid sex-tiden och då har man inte tid för något annat än sina läxor och middag med familjen (som för vissa tar en timme, men många familjer börjar äta vid 8-tiden och drar ut på middagen till ca. 23.00 då dom går och lägger sig). Så är det för mig på loven här, men annars brukar vi äta i ganska hyffsad tid och ganska fort eftersom mina värdbröder går och lägger sig vid åtta-tiden.

Jag vet inte vad jag tycker om allt det här, äta-middag-tillsammans-varje-dag-grejen. Som utbytesstudent tycker jag att det är jättebra, för genom det kommer jag mycket närmare min värdfamilj. Jag tänker att det måste vara ganska svårt att komma som ubytesstudent till Sverige där en familj på 5 lever 5 olika liv. Men många jag pratar med i skolan tycker det verkar ganska skönt och självständigt att göra lite som man vill, komma hem en viss tid och äta när det passar ens eget schema.

Jag kände för att skriva detta för att det är nog den största kulturskillnaden. Men jag tycker det också verkar vara så att man kommer närmare varandra i den franska familjen, i Sverige pratar man sällan mer än "hur har din dag varit?" och "har du några planer för helgen?", medan här diskuterar man allt och inget minst en timme per dag.


La vie de famille

La plus grande difference entre la vie ici et la vie en Suède c'est "la vie de famille". En Suède, c'est pas du tout comme ici; en Suéde, pendant la semaine, on ne mange presque jamais ensemble et pendant le week-end, on essaye de manger au moins un dîner ensemble, mais il y a toujours quelqu'un qui n'est pas là.

Je ne sais pas ce que je pense sur manger-ensemble-tous-les-jours. Comme une étudiante étrangère, je le trouve super-bien puisque je serai plus proche de ma famille d'acceuil. Je pense il doit être difficile d'être un etudiant etranger en Suède où on n'est pas beaucoup avec sa famille, tout le monde a une vie où on n'inclut pas beaucoup sa famille.

Alors, je le trouve bien. Mais je pense aussi que si j'avais habiter ici avec ma propre famille, peut-être j'apprécierais une vie où on pourrait faire comme on veut. On n'a pas besoin de tenir compte des emplois du temps des autres dans la famille.

N'importe comment, je pense qu'on est plus proche de sa famille ici; pendant la semaine en Suède, on ne parle pas beaucoup. C'est surtout des phrases comme "ca va aujourd'hui à l'école?" ou "Est-ce que tu sais ce que tu vas faire ce week-end?" Ici en France on discute beaucoup tous les jours avec sa famille; et je pense qu'il faudra que je le fasse quand je serais revenue en Suède, simplement parce que c'est mieux!


Tredje månaden

shiit jag är redan inne på min tredje månad här!!! 3 månader av 10 är nästan en tredjedel.. Shiiiit vad tiden går fort, det vill jag inte!! Skillnaden med ett år i Frankrike och ett år i Sverige är att du inte tar ett år i Sverige så seriöst, för du vet att det du inte gör ett år kan du göra nästa... Men jag har bara 1 år!! Det var när jag insåg det jag drabbades av panik och ville planera in 318947184 saker samtidigt. Så blev det kanske inte, men imorgon är det helgdag och då åker jag med en kompis till Bordeaux, har inte varit där förut så det ser jag fram emot!!

Sedan tog jag tag i mitt hårproblem-mitt hår har blivit jätteslitet och min lugg så lång att den inte längre kunde kallas lugg. Så jag övervann mina rädslor (jag går till EN frisör i sverige. det är bara henne jag litar på så jag var inställd på ett år utan klippning) mamma går också till henne, så om du läser detta mamma kan du berätta hur mycket hon betyder för mig ;D
...
det blev okej. Jag kan iaf se igen!


shiit il y a déjà 3 moins ici!!! 3 moins sur 10, ca c'est presque un tiers.. aaah tout s'est tellement vite passé, et je le veux pas! Le difference entre une année en France et une année en Suède c'est que tu le prends pas serieux, ton année en Suede; on sait que s'il y a des choses qui tu ne fais pas pendant un an, tu peux le faire l'année prochaine; mais je suis seulement en France pour un an!! Alors je me sens que je dois faire tous les choses à la même temps maintenant. Ca peut être difficile, mais demain je vais à Bordeaux avec Justine. Je me réjouis à l'avance de ca!!
(suis desolée pour mon francais, c'est pour voir mon progrès dans quelques moins...)


Nervöööös
Har ägnat dagen åt att måla huset jag bor i (jag är om än inte jättenöjd med resultatet); som välkomstpresent ill min värdpappa!!
Jag är jättenervös; han anländer när som helst och jag hoppar till vid minsta ljud.
Han åkte på en utbildningsgrej den 29 augusti och jag anlände den 28, alltså har jag knappt träffat honom.
Jag ser fram emot det jättemycket; men det känns ändå otroligt konstigt: efter 2 månader har man kommit in i vissa vanor och det kommer bli underligt med en femte person; jag tror min värdmamma har rätt när hon säger att man liksom måste omanpassa sig nu..
Dessutom har alla känslor jag hade innan Frankrike börjat komma tillbaka; tänk om han inte gillar mig, tänk om vi inte kommer överens o.s.v.
Min värdmamma tröstar mig med att han tycker om alla (alltså kan jag ta det personligt om han inte tycker om mig)..

Jag är egentligen för nervös för att skriva det här, alltså tänker jag inte ge mig på att skriva det på franska.. Men när jag inte är ett nervvrak SKA min blogg bli tvåspråkig, Så Det Så!

...NU KOMMER HAAN


www.utbytesstudent.se

Nu finns min blogg på utbytesstudent.se!! Det är en jättebra sida om ni vill ha mer information om att bli och hur det är att vara utbytesstudent!! Du hittar också information om olika organisationer där (även om jag hittills aldrig har blivit besviken på YFU); samt andra bloggare som bloggar om sina utbytesår eller året innan sitt utbytesår. Ni som funderar på att åka iväg som utbytesstudent;

http://www.utbytesstudent.se


Sista dagen

Imorgon börjar skolan. Jag är lite otaggad på det, men det ska bli kul att träffa alla igen. Dock så har vi sjukt mycket att göra, och jag har skjutit upp allting.. till idag. Så jag kommer nog inte njuta alltför mycket av dagen. Dock var det underbart på la Rochelle!! Jag är jättetacksam för att jag fick följa med min värdfamilj dit, allt var så otroligt vackert!!

Åkte dit på en Söndag, samma dag som min födelsedag!! Även om det hade varit kul att fira med alla er hemma i Sverige (jag lovar er en stor fest på min 19-årsdag) så hade jag det jättebra här!,, Vi satt på tåget på Rochelle under dagen, men under kvällen så åt vi färska musslor och en frukttårta, jag fick presenter hemifrån och härifrån; min värdmamma och värdmormor hade köpt en massa akvarellmaterial; vilket är en av anledningarna till att jag inte pluggat något under lovet. Min värdpappa skickade en tröja från Korsika, och min familj hemma i Sverige skickade ner massa dvd:er (how i met your mother, 90210 Beverly Hills...) vilket är den andra anledningen varför jag inte pluggat under lovet. Firade alltså min 18-årsdag med min värdfamilj och champagne i la Rochelle!! Dagen därpå ringde min värdmamma sin 20-åriga kusin och hennes kompis ; hon tänkte att det skulle vara trevligt för mig att få gå ut och fira lite med folk i min ålder; det var ganska dött eftersom det var en måndag men dom var otroligt roliga ändå. Tyvärr så har dom inte alls samma dialekt i la Rochelle som här; så jag förstod inte särskillt mycket! Men jag är jättetacksam för ett underbart födelsedagsfirande, i vilket fall som helst!!

La Rochelle är en otroligt vacker stad; besöker ni Frankrike borde ni åka dit och bara promenera! Vi promenerade mest i parker och längst kusten, men en eftermiddag i centrumet också. Man kan bara gå omkring och njuta utan att tänka på något särskillt. Ska dit igen över jul, längtar!! Är ni där borde ni också besöka akvariet, visserligen älskar jag marinbiologi och det kanske är därför jag tyckte det var så överdrivet intressant, men det var faktiskt värt att se!!
Jag har också smakat sniglar!! Det var jättegott; dom låg i en sorts sås av äpplen och var handplockade av min värd-gammelmormor i hennes trädgård!!

Jag var också på en halloweenfest, man fick köra mörka småvägar genom skogar och genom små byar som verkade ligga öde, man var i stämning när man väl var där. Något som är otroligt trevligt var att alla hade bakat, köpt godis, gjort pizza och bara ställt fram allt på ett bord, så fick alla ta det man ville ha; varför går alla svenska fester ut på att dom som har ett äldre syskon tar med sig sprit och sedan kanske någon bjuder runt en chipspåse? Det var meningen att man skulle sova där, men även om alla gick och la sig så var det ingen som faktiskt sov. En sak är att konstatera: Det enda ordet jag kan på franska är "oui" efter klockan sex på morgon efter en sömnlös natt.

Detta är mitt sista inlägg som endast är på svenska, efter detta ska jag börja blogga på franska och vi får se hur det går med det... Önska mig lycka till!! <3 (Men jag tror att ifall jag vill ladda upp en inlägg kl. 6.00 på morgonen så kommer jag hålla mig till svenska)


RSS 2.0