3 månader och 10 dagar

Om 3 MÅNADER OCH 10 DAGAR åker jag hem.


jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte
jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte jag vill inte inte

Jag tänkte alltså uppdatera lite och försöka förklara varför jag inte vill åka hem. Helt enkelt därför att franskarna är underbara, jag bor i ett land där vår skolgård är finare och har mer historia än Södertälje som stad. Jag äter baguetter till frukost lunch middag (förutom när jag börjar en timme senare och äter frukost vid skolan, då vi går till bagaren som är en jättesöt 60-åring och köper croissants, går till ett kafé, bär bort borden till solen på andra sidan gatan och lyssnar på folk som spelar gitarr och tittar på marknaden bredvid.)

I onsdags åkte jag in till Agen med Marie, vi gick runt lite där, jag köpte 2 böcker på franska och spenderade 4 timmar på ett kafé. I torsdags kom Nicolas hem till mig efter skolan, i fredags spelade jag basket. I lördags åkte jag till Toulouse och spenderade 4 timmar med min värdmamma och regionalansvarige för YFU här. Min värdmamma kommer vara regionalansvarige nästa år (alla ni som åkte till Region sud-ouest kommer alltså ha henne som ansvarig), vi åt crêpes och drack te på en te-salong.

Anledning till att hon ville att jag skulle vara med var för att med oss satt en tjej som ska åka till Sverige, inte detta år men nästa. Så hon ville typ prata me mig om hure va att bo där. (ni har inte lust att bli värdfamilj, mamma och pappa? hon är lika gammal som Emmy och jättesöt som person)

Sen så kom en kompis som bor i Toulouse och hämtade upp mig, spenderade eftermiddagen och kvällen med henne i Toulouse och sen åkte vi hem till henne och såg franska filmer (såg en underbar film, vet inte vad den heter men ska ta reda på det, alla som vill åka till frankrike MÅSTE se den), sen i söndags tog vi cykeln och cyklade runt i hennes kvarter och så. Det var vackert. (Köpte ett par converse och ett par högklackade skor som jag aldrig tar av mig; jag är kär)

Idag har jag varit i skolan, vi ser på en film på konsthistorian som heter "blow-up", den e ganska bra. Annars har jag mest haft håltimmar och spenderat tiden i solen hela dan.

JAG KOMMER ALDRIG HEM, THERE; I'VE SAID IT

Tillbaka till verkligheten

Sååå nu har första veckan sedan lovet passerat. Tiden har gått sjukt fort, fast det kanske var för att många lärare åkte med treorna till Bordeaux så vi hade många håltimmar. Jag sammanfattar min vecka eftersom att jag tror att det är första gången jag gör det, så får ni en överblick vad jag ägnar min fritid åt.

Måndag: Vi har äntligen börjat med basket på idrotten,, jag är lite mindre värdelös på basket än på badminton,, (I frankrike väljer man 3 sporter och sen utför man en sport per termin. Först hade jag löpning, vilket var kul. Sedan hade jag Badminton, som var mindre kul, nu har jag som sagt var basket som är jättekul).

Tisdag: Slutade vid lunch, vilket var trevligt. Satte mig på ett kafé med Camille och Marie hela eftermiddagen eftersom dom ville titta på en ny kille i en parallellklass som satt på samma kafé. Jag älskar att bo på landet eftersom att en ny person = the happening of the month. (Han kom hursomhelst ifrån Bordeaux och hans föräldrar hade skickat honom till att bo på internatet här för att han skulle börja anstränga sig i skolan; dom valde den staden/byn där verkligen INGENTING händer för att han inte skulle bli distraherad av sin omgivning xP)

Onsdag: Jag slutade återigen vid lunch. En kompis -Nicolas- från en stad i närheten kom och hämtade upp mig, sedan åkte vi till en mcdonalds 30 minuter härifrån, åt, gick i affärer och sedan åkte vi hem till mig och kollade på Hitta Nemo på franska.

Torsdag: Vi hade en 4 timmars håltimme, så jag gick hem till en kompis som bor mittemot skolan och såg filmen Neuilly sa Mère, vilket är en fransk film som handlar om en invandrare från förorten ska bo i ett av de finaste villkvarteren i Paris.. Den var typ underbart kul och jag älskade den,, SE DEN.. (den är gullig för den är anpassad för typ 13, 14-åringar)

Fredag: Jag spenderade typ 3 timmar att prata med den-nya-killen och min/hans kompis. Jag försökte muntra upp Den-nya-killen för att han verkade sakna Bordeaux, men när jag sa att jag tyckte att det var skönt att bo på landet ett år som omväxling, tror jag att han trodde att jag skämta.
På kvällen spelade jag basket, tro det eller ej men jag blir bättre och bättre!!!

Lördag: Lyckades ta mig upp ur sängen vid elva-tiden, duschade, lagade lunch åt mig och min värdbror, åt, dammsög mitt rum och sedan kom Nicolas hit och vi gick ner till floden och typ solade för det var typ sommar-varmt.. sedan gick vi tillbaka hem till mig och sen var han tvungen att åka och nu tittar jag på NCIS Los Angeles.

Kommentar

Jag vet inte om ni läser kommentarerna också; men Jesper som också e här med YFU och bor i en förort nära Lyon hälsar att han inte behöver inleda allting med madame och monsieur, och att man får sätta sig när man vill. Så det är lite olika från skola till skola,, ta seden dit ni kommer ;)

Hur är den franska skolan jämfört med den svenska?

HEEEEEEEEEEEEELT ANNORLUNDA!!!!
Egentligen svarar det på frågan, men jag ska utveckla svaret lite.
Den franska skolan är väldigt styrd av regeringen; vilket gör att de flesta (undantag; privatskolor) skolorna är identiska när det kommer till kursplan, böcker, lov, man kan t.o.m. generalisera och säga att alla franskar har 55 minuters lektioner med 5 minuter mellan dem.

Jag går i skolan 8 timmar per dag (8.20-17.20, 1 h lunch), förutom onsdagar då jag slutar 13.20. Det är ganska generellt, vissa skolor har mindre timmar i skolan, men går i skolan lördagarna, sedan finns det dom som e lediga onsdagarna o.s.v. Men i regel så är iaf 4 dagar i veckan väääldigt långa.

Något annat som är viktigt att komma ihåg är det att barn och ungdomar inte har någon autoritet i skolan. Saker som ni kan behöva tänka på är:
- DUA ALDRIG en lärare,, vill ni säga ngt säger ni "madame" eller "monsieur", inleder ni inte meningen med det, så är det bättre att inte säga någonting alls.
- Sätt er inte innan lärarn har sagt att det är ok; vissa lärare bryr sig inte , men majoriteten vill att man väntar bredvid sin plats.
- Säg inte emot en lärare, håller ni inte med, så får ni klaga för era kompisar under rasterna.
- Kommer ni någonsin till en klass utan en penna, kommer lärarn skratta och sedan skicka ut er. (samt liknande)

...sedan finns det ju lärare som inte tillåter att man öppnar sin munnen -ens för att fråga om man får gå ut p.g.a. migrän-, medan andra är hur bra som helst.

Andra saker som är annorlunda..... Joo, ni kommer ha "la vie scolaire" vilket typ är som en administration, men som främst sköts av ungdomar. Det är oftast studenter som jobbar ett år för att få ihop extra pengar. Det är dom man frågar om man vill gå ut (har nog sagt det förutom, vi är inlåsta, man kan inte lämna skolgården förutom när någon låser upp portarna), om man behöver förklara en frånvaro, om man behöver veta vilka lärare som inte är där och det är dom som övervakar matsalen och matsalskön. Dom är oftast jätteroliga människor, men vissa är värre än lärarna.

Och så till betygen.... Man är noterad på en skala 1-20; man kan aldrig bli OFFICIELT underkänd, men allt under 10 anses dåligt, 10 är ok och har man 12 eller mer klassas det som bra. Du har 3 terminer, (september, oktober, november/december, januari, februari/mars, april, maj),, juni är främst till för förbredning för "le bac" som tas i slutet av juni. Efter varje termin får du ett genomsnitt då dom räknar samman allt du har gjort i alla kurser, och gör ett genomsnitt av alla genomsnitt. Har man under 10 i slutet av året (allt sammanräknat) och de sämre betygen är spridda över flera ämnen; får eleverna i regel gå om klassen. Det är VÄLDIGT många som går om; det är färre som gått om 2 gånger; men bli inte förvånade om någon säger att den gått om, det är något väldigt vanligt här och tas inte som en stor grej.

I allmänhet kan man säga att vi har otroligt stor frihet och blir väldigt uppmuntrade i vad det än gäller i Sverige, förvänta er inte samma behandling i Frankrike; nu låter jag hemsk, men detta chockade mig mest i början, nu kan jag inte tänka mig hur slappt det verkligen är i Sverige; och hur konstigt det än låter så trivs jag i Frankrike (okej, det är kanske mest tack vare alla underbara personer som går på mitt gymnasium ;>)

Juste! Sedan måste jag bara säga att innan jag åkte till Frankrike blev jag varnad av YFU för att vissa lärare skulle behandla mig sämre för att jag är en utbytesstudent (t.ex. engelska lärarn för att du pratar bättre engelska än dem); detta har itne jag stött på, men jag vet att det har hänt i vissa fall så om ni möter en lärare som inte verkar ta emot er med öppna armar; ta det inte personligt!!!!


RSS 2.0