Le bac blanc

Detta inlägg är lite tillgägnat alla dom som vill lära sig mer om gymnasiet i Frankrike.

Dom tar något som heter "le bac" i slutet av gymnasiet, som i stort sätt är en stort prov i alla ämnen som rör allt dom gjort under alla åren i skolan, och resultatet är det som man använder för att söka in till universitet och högskolar därefter.

Le bac blanc ska jag ta i morgon, (i franska och naturvetenskap),, och jag är lite spänd. Le bac blanc är som le bac, skillnaden är att betyget man får kommer räknas med i alla betygen man har i kursen, vilket betyder att det är inte större än ett vanligt prov. Det är mest som övning inför le bac.

Jag är lite spänd, även om det redan står klart att jag inte kommer klara den i franska så ska det bli lite kul att se hur det är (dessutom kan man aldrig officiellt bli underkänd); ett prov som avgör alla franskars liv. (visst är det otroligt bra att vi inte har något som det i sverige?) Haha, första gången jag ser fram emot ett prov. Men det kortar dessutom ner min torsdag som i vanliga fall består av 8 timmars lektioner (+ 55 minuters lunch) till 5 timmars prov. woho?


Nu stressar jag när jag skriver. Jag ska just ut och springa och därefter kommer en journalist som ska intervjua min värdmamma och mig för tidningen i Sud-Ouest-regionen. Typ om hur det är att vara värdfamilj och utbytesstudent. Så nu måste jag skynda, men visst är det trevligt med iallafall 2 nya inlägg på en dag för alla ni som vill läsa?

Pyrenéerna, jacuzzis och YFU-möte

Jag har aldrig haft en såhär händelserik helg. Jag skriver den lite i punktform, så att det blir lättare att läsa;

Fredag; Kom hem kl. 18.00, som alltid, och konverserade en timme med min värdmormor som kommit för att passa mina värdbröder över helgen.
Basket, som alltid, fast jag var inte RIKTIGT lika värdelös som tidigare, jag kanske ska bli basketspelare, höhö
Kom hem vid halvtio, tryckte i mig en pizza och ville gå och lägga mig tidigt. Det gick dock inge bra, men lyckades somna vid midnatt.

Lördag; alarmet på min älskade mobil ringde 3.30 och jag och min värdmamma åkte till en annan by för att hinna med en buss till Pyrenéerna, där vi vandrade. Det var inte så mycket snö, men blåsigt och -10. Det var hur som helst huuuur vackert som helst, jag vet inte om det är så vackert i Sverige också, när inte allt är begravt i snö, men nu har jag hur som helst lust att fjällvandra i en månad eller så, en dag var för lite.

Efter att ha vandrat i några timmar, kom vi fram till en sjö. Där åt vi picknick och solade och hade oss innan det var dags att vända tillbaka. Efteråt tog vi bussen till ett sånt där ställe med jacuzzis och bastus etc. Det fanns en pool där som var så varm att den ångade, fast den var utomhus. Mitt huvud var typ nedkylt och så simmade man omkring i vattenånga bland bergen; får ni en chans att göra det ; ta den!
Sedan åkte vi vidare till en Restaurang där dom försåg oss med, soppa, mer soppa, förrätt, mer förrätt, varmrätt, ost, efterrätt, en till efterrätt och choklad. Jag är fortfarande mätt. (det är såklart bara något jag säger, jag var lika hungrig som alltid söndag morgon)

Söndag; Vi kom hem vid 4.00 på natten och jag och min värdmamma gick och la oss direkt. Dock så ringde än en gång min älskade mobil och sa att det var dags att kliva upp vid 6.30. Då åkte vi iväg till Mont de Marsan (eller ngt sånt) för att besöka en kyrka med YFU. Jag vill inte säga att det var alltför intressant, men det var en cool sak och det var att om man stod i mitten av källaren och sa något, då hörde man sin röst som om det vore typ 20 röster som körade samma sak, men det var bara den i mitten som hörde något. Arkitektur kan vara coolt.

Därefter åkte vi och åt en till picknick och sedan var det dags att prata om de 5 månaderna som passerat och de 5 månaderna som återstod. Snabbfakta för er som vill åka med YFU, man har 3 möten. Ett en månad in på året, det andra när halva året passerat och det tredje som avslut på allting.
Mot slutet var hur som helst alla gråtfärdiga. I September när vi hade första mötet så frågade dom frågor som "Vad vill ni göra under året?" och "Har ni fått några kompisar än?"
Nu frågade dom frågor som till exempel "Vad har ni inte gjort än som ni vill hinna med innan ni åker?" och "Har ni fått några kompisar ni tror ni kommer hålla kontakten med när ni åkt?"
mot slutet tror jag alla ville skrika VI VILL INTE ÅKA HEM

Jag gick och la mig vid sju-tiden den kvällen.

Nu måste jag bädda min säng (till pappa som har tjatat på mig i 17 år att bädda min säng på morgonen; nu gör jag det varje dag!!!!) och sedan gå till bussen. Ha det bra <3


Influensan

Jag har inte laddat upp ett inlägg på flera veckor nu.. Jag skyller på att jag har fått influensan, fast den har jag bara haft sedan i onsdags..

Nåja. Jag mår iallafall lite bättre nu så tänkte ägna denna otroligt lååånga lördagseftermiddagen åt att uppdatera min blogg lite ;> när jag har ork ska jag resa mig och hämta min kamera också!

OKej.. så julen spenderades i la Rochelle. Jag gjorde inte så mycket, min värdmamma och jag spenderade de flesta dagarna innan jul i köket och bakade och hade oss. Det blev ett ganska okej resultat, fast det tog 2 veckor innan mina knäck kunde ätas utan papper.

Den 24 började vi äta på kvällen; typ alla släktingar min värdfamilj hade i la rochelle och i närheten kom dit och så åt vi grodlår och sniglar och diverse andra saker och gick och la oss vid 3-tiden. Dock så visste inte alla barn som var där att vi hade gått och lagt oss sent; så klockan 7 den 25 skulle dom promt öppna alla julklappar. Sedan så satte vi oss för att äta igen; vilket tog hela dagen. Jul i sverige är rena rama dieten i jämförelse; jag är fortfarande mätt ;>

Efter jul åkte jag hem hit; fast efter två dagar här som mest gick åt till att.. sova.. åkte jag till en by här bredvid till en kompis och var där till nyår. Alla i min årskurs + parallelklasserna ordnade en fest (här är festlokalen placerad bredvid kyrkogården,, weird ><),, det var kul; GOTT NYTT ÅR; BON NOUVEL AN; HAPPY NEW YEAR (jaaa, jag tror jag fortfarande har lite feber...))

Därefter åkte jag tillbaka hem till min kompis och sov i en dag, en natt och en halv dag till och sen åkte jag hem till mig och sen började jag skolan och sedan blev jag sjuk och sedan sov jag en dag, en natt, en dag, en natt och en halv dag till och nu är jag uttråkad för att jag bara har sovit den senaste veckan :(

Senare idag eller i morgon ska jag ladda upp foton, jag lovarlovarlovar


RSS 2.0