Back in business

 Okej, jag vet att jag inte har laddat upp ett enda inlägg på en vecka; men jag har varit trött och inte haft tid; men jag ska försöka bättra mig!

Jag vet också att bilden ovan inte borde ha något att göra med Frankrike, MEN JAG SKA BÖRJA PÅ KARATE
Intressant, va?
så 1-4 ggr i veckan (att gå en gång i veckan kostar lika mycket som att gå fyra gånger) kommer jag att ta karatelektioner,, vi får se hur det går, men jag känner mig iaf fett pepp ;D

Kladdkaka är otroligt älskat i frankrike, om ni någon gång åker hit, baka det!! (fast av ngn anledning är deras kakao mycket ljusare än vår kakao i sverige?)

Idag har jag haft konsthistoria,, jag älskar den kursen. Det e en lektion som igår gick åt till att titta på en film från 1920 + baletter, och idag fortsatte vi med balettgrejen.. Vi såg en balett som en svensk hade gjort. Hur kom det sig att alla andra baletter var vackra och "fängslande" och sensuella och alla andra ord som vår lärare använde, medan den svenska...
hmm, lättast blir det nog om jag förklarar en scen: 
     Han som hade huvudrollen satt och sörjde, men då kom en haltande figur från ingenstans och smällde en papperspåse i hans öra! Nu tycks alla franskar tro att det är något man gör varje dag i sverige, vilket jag lät dem tro.

Jag är ganska trött när jag skriver detta, vilket förklarar varför inlägget blev lite konstigt..
Bonne nuit et à demain!!! <3

SJUUUK...

...är vad jag är! Mina två sista veckor i Sverige spenderade jag med att må lite sisådär, när jag åkte till Frankrike var jag sjuk. Men genom ett under blev jag frisk på flyget (lr nästinpå), och sedan dess har jag hållit mig helt frisk. Fram tills nu, d.v.s. Började med ont i halsen, men nu kan jag ganska lugnt säga att jag också har ont i huvud, öron och har, enligt min värdmamma, feber.

Därför ska jag gå och lägga mig nu, för att fungera någorlunda imorgon. Men om jag inte uppdaterar bloggen på ett tag vet ni varför!!

(vill ni ha en underbar bok att läsa? läs "Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap" av Mary Ann Shaffer; även om namnet låter lite halvt om halvt oseriöst, är det en underbar bok. Eftersom den handlar om andra världskriget skäms jag för att säga att det är en måbrabok, men jag tror man måste läsa den för att förstå vad jag menar)

Höst...

...är det inte här. Inte än, men trots att det är stekande sol och 25 graders värme mitt på dagen så blåste det ganska kallt i förmiddags när jag var ute och gick. Nu har jag höstkänsla; beroende på när man börjar räkna har jag haft minst 4 månaders sommar, jag börjar längta till höstenIdag har jag: Ätit grodlår
..jepp, det har jag. Det var inte särskillt speciellt, det hade ganska tråkig konsistens och smakade typ ingenting, inte det bästa franska köket har att erbjuda. Jag har fortfarande inte smakat sniglar,, hoppas det är intressantare!

Jag har också bakat smulpaj till min kära värdfamilj. Båda mina värdbröder konstaterade att dom inte gillade den genom att titta på den (eftersom den ena lever på vinägerdränkt sallad, vindruvsjuice och baguetter och den andra gör som sin storebror, så tog jag inte så illa upp), men min värdmamma och min "värdmormor" (eller vad jag borde kalla henne) verkade tycka om den. Till Vickan: KOM HIT! Jag vet inte vad jag gör för fel, jag tyckte INTE om den, fast jag använde exakt samma recept som vi använde i sverige.. Jag behöver dina magiska kockhänder

Hoppas alla ni där hemma har en bra helg,, <3

Pepparkakor och karamellkräm

...är vad jag just har ätit. Efter att ha gått utan mat mellan lunchen vid elvatiden (som var oätlig) och middagen vid halv åtta så får man alltså sallad som förrätt, omelett som varmrätt, efter det baguette och ost (och min värdmamma köper hem nya ostar hela tiden för att jag ska få smaka dem, så tack till henne för det ;>) och sedan karamellkräm som man tydligen doppar kakor i. Kakorna smakar exakt som pepparkakor (julkänsla!!), och alla har varnat mig för att franskar inte äter kryddade bakverk?

Hursomhelst så har franskarna inte riktigt greppat det där, ät lite och ofta, tror jag. 
MEN i frankrike har dom en lag som vi inte har i sverige. I sverige har vi ju en lag på att man måste varna för bieffekterna med alkohol i reklamer,, här måste man varna för bieffekterna med alla reklamer angående något onyttigt. Därför står det saker som "för din hälsa, ät inte för mycket socker, fett och salt" och sedan en länk till en hälsohemsida, tillsammans med alla reklamer som på något sätt rör mat... Det hindrar dock inte franskarna från att leva på just bröd, ost och choklad. Liksom våra reklamer inte hindrar svenskarna från att dricka alkohol.
Jag undrar om det skulle funka bättre om man använda omvänd psykologi, som btw e skrämmande effektivt på min 3åriga värdbror!

Skulle nog kunna skriva mer, men vill inte trötta ut er och dessutom måste jag ägna mig åt mina studier

IMORGON ÄR DET FREDAG OCH SEDAN HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELG

En eloge till alla bloggare

JAG ÄR HELT SLUT
Idag har jag haft engelska, historia, en till historia lektion, historia i konst (vi tittade på ryska baletter ;>), och en i ECJS (economique, juridique, sociale,, fråga mig inte vad vi gör i kursen för det förstod jag aldrig).. Just nu känns det iallafall som att jag e mer i dåtid än nutid, eftersom jag i nutid har 10 timmars historia per vecka

Idag hade jag iallafall den första danslektionen, och fick en underbar nyhet. Vi måste koreografera en dans själv och visa upp den inför alla. jättekul. verkligen. speciellt eftersom att 90 % av tjejerna är från marocko och har dansat magdans hela sitt liv. där står jag som en typisk svensk och försöker att inte synas alltför mycket (y),, aja, wish me luck


OBS! Samtligt ovan som är skrivet kursivet bör behandlas som ironi

Jag vill också säga detta; en eloge till alla bloggare!! Varför? Jo för att jag bara har laddat upp 5 (lr 6?) inlägg sedan jag kom till frankrike,, och jag har inte något att skriva om längre. Man tycker ju att jag borde ha jättemycket att berätta (om än inte jätteintressant) om mitt liv utomlands, men jag vet inte. Jag tror inte det. Det är svårt att berätta vad man har varit med om, hur intressant man än tyckte att det var så är det svårt att skriva ner det i ord som andra ska läsa.
Därför vill jag ge denna eloge till alla bloggare, eftersom deras liv i helhet består av shopping, fester och kändisskvaller; att lyckas skriva 10 inlägg per dag om ett liv som 80 % av alla ungdomar i sverige lever,, är en talang (Y) Jag vet inte om jag låtar ironisk när jag skriver det här, men jag menar det verkligen!

Nu ska jag gå och socialisera med min värdmamma,, godnatt och sov gott!!

Mysig söndag men kanske inte så mycket att berätta
Idag har jag inte gjort så mycket, vilket har varit sköööönt
Jag har pluggat, sprungit, gått en promenad ner till floden
Ikväll jobbar min värdmamma, det betyder att hon åker hemifrån vid åtta-tiden, och lägger mina värdbröder innan det; alltså har jag huset för mig själv efter det
Så vad har jag ägnat kvällen åt?
Joooo, jag har tittat på harry potter!! första filmen, för det e den enda som jag egentligen gillar
Och på franska; jag älskar verkligen barn som pratar franska, jag tycker det låter jättefint
Dock så saknar jag lite deras underbara brittiska accent,, det e liksom charmen med filmen
(när jag har lärt mig franska blir mitt nästa mål brittiska)

Jag vet inte riktigt varför jag skrev detta inlägg, jag tror det saknar poäng
menmen,,
NattienattieJag avslutar med ett meddelande ingen behöver bry sig om förutom DUNJA (jag tar det seriöst som en förolämpning om du inte läser min blogg, det vet du)  :
Jag har kommit
på att jag inte har din mejl - och eftersom du envisas med att inte skaffa facebook ber jag dig mejla mig så att jag får din mejl?? Lahannie@hotm... TACK skarmtroll!Franska skolan


Skulle smileyn ha en näsa skulle det vara ungefär där jag bor


Efter mina första 3 skoldagar är jag helt slut! Det finns inte mkt ork att blogga eller att svara på alla mejl, ledsen för det! Franska skolan är helt otroligt fantastiskt.. utmattande >< man går 9 timmar per dag och får ungefär 10 minuter på sig att äta (50 minuter att köa in till matsalen). Man får trycka i sig så mkt mat man hinner och hoppas att lektionerna på eftermiddagen inte är alltför jobbiga (vilket dom är).
Något jag har märkt av franska elever, är att de inte klagar! Aldrig, inte på lärare, inte på skolan (okej,, ngra kommentarer om skolmaten kanske), inte på ngnting. Svenskar klagar jämt, i jämförelse! Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men här e alla glada seriöst hela tiden! (även om många äter typ två gafflar av skolmaten och sedan går utan mat 10 timmar i sträck?)
Innan jag åkte hit blev jag varnad för att vissa lärare inte skulle vara särskillt välvilliga emot att ta emot en utbytsstudent, men det e snarare tvärtom. Historia läraren ska ge mig alla hennes anteckningar innan varje lektion så att jag kan hänga med i det hon säger och slippa anteckna själv, och min lärare i engelska kommer från england, vilket gör att jag 2 hela timmar i veckan förstår vad man säger till mig!
ekonomi klasserna här var hemska, jag fattade ingenting (min klass tröstade mig med att de inte heller fattade någonting), men det slutade med att jag slapp läsa den kursen.


För tillfället läser jag:
Historia-Geografi
Historia-Geografi på engelska
Engelska
Matte
Matte inriktning ekonomi
Arkitekturen och konstens historia
Spanska
Någonting-jag-tror-ska-motsvara-naturvetenskap
Franska
... jag tror det är allt jag läser + idrott 2 h/vecka och dans 3 h/vecka

Det blev ett långt inlägg,, och jag babblade bara på lite om skolan.... bravo om ni orka läsa!!

Nu ska jag gå ut och njuta av solen!!!

À demain! :*

Och så har man börjat skolan...

GODMORGON! Detta blir ett snabbt inlägg för jag ska snart ta bussen. Igår var iallafall min första dag i skolan! Jag fattar ingenting av vad de säger men det bir väl bättre såsmåningom. Min skola är ett ombyggt slott!! Fast mycket mer intressant har jag inte att skriva, alla var snälla, hjälpsamma,, det liknar ganska mkt svenska skolan fast maten var.. intressantare (inte nödvändigtvis bättre, men typ.. ägg med wannabe kaviar?)

Nu hinner jag inte skriva mer, men ska försöka komma på ngt roligt inlägg tills ikväll!
Ha det bra alla!!

//Hanna

Första hälsningen från FrankrikeHallå alla där hemma! Jag vet att jag inte har bloggat på ett tag nu (och inte alls sedan jag kom till Frankrike), men nu tänker jag försöka börja igen.

Till alla er som inte har hört något ifrån mig på ett tag, allt är bra med mig! jag har inte börjat skolan än, det var meningen att jag skulle börjat i måndags, men så blev det inte. Anledning? Jo för tillfället strejkar alla i frankrike, vilket gör att skolorna är stängda. Imorgon börjar jag dock skolan och jag börjar bli nervös :s

Min värdfamilj är jättesnälla och verkar glada över att ha mig hos sig, jag har två värdbröder som är 3 och 8 år gamla. Det e lite utmattande då och då men jag är glad att jag har syskon, man behöver inte fatta allt dom säger för att leka med dem!

Där jag bor har det varit sol varenda dag (förutom just idag som det har regnat hela dan) och temperaturen har väl legat som minst på 25 grader i skuggen (lunchtid). Kan inte säga att jag saknar Sverige. Tiden hittills har jag mest ägnat åt att besöka olika närliggande städer och byar med min värdfamilj, solat, gått promenader in till byn, övat franska genom barnböcker & tv och åt att äta (och det var inte så svårt att vänja sig vid ost efter varje måltid ;>)

Min franska e väl inte perfekt för tillfället, men jag börjar hänga med i deras samtal här hemma och kan för det mesta hänga med i handlingen i tv-serier (tittar mest på kriminalserier så har blivit proffs på brottstermer). Min 3åriga brorsa älskar dora utforskaren och det är också väldigt användbart!

Nu ska jag återgå till att njuta av sista dagen på mitt förlängda sommarlov!!!
Ha det bra alla och har ni några frågor, kommentera så svarar jag i nästa inlägg!

RSS 2.0