Hur är den franska skolan jämfört med den svenska?
HEEEEEEEEEEEEELT ANNORLUNDA!!!!
Egentligen svarar det på frågan, men jag ska utveckla svaret lite.
Den franska skolan är väldigt styrd av regeringen; vilket gör att de flesta (undantag; privatskolor) skolorna är identiska när det kommer till kursplan, böcker, lov, man kan t.o.m. generalisera och säga att alla franskar har 55 minuters lektioner med 5 minuter mellan dem.
Jag går i skolan 8 timmar per dag (8.20-17.20, 1 h lunch), förutom onsdagar då jag slutar 13.20. Det är ganska generellt, vissa skolor har mindre timmar i skolan, men går i skolan lördagarna, sedan finns det dom som e lediga onsdagarna o.s.v. Men i regel så är iaf 4 dagar i veckan väääldigt långa.
Något annat som är viktigt att komma ihåg är det att barn och ungdomar inte har någon autoritet i skolan. Saker som ni kan behöva tänka på är:
- DUA ALDRIG en lärare,, vill ni säga ngt säger ni "madame" eller "monsieur", inleder ni inte meningen med det, så är det bättre att inte säga någonting alls.
- Sätt er inte innan lärarn har sagt att det är ok; vissa lärare bryr sig inte , men majoriteten vill att man väntar bredvid sin plats.
- Säg inte emot en lärare, håller ni inte med, så får ni klaga för era kompisar under rasterna.
- Kommer ni någonsin till en klass utan en penna, kommer lärarn skratta och sedan skicka ut er. (samt liknande)
...sedan finns det ju lärare som inte tillåter att man öppnar sin munnen -ens för att fråga om man får gå ut p.g.a. migrän-, medan andra är hur bra som helst.
Andra saker som är annorlunda..... Joo, ni kommer ha "la vie scolaire" vilket typ är som en administration, men som främst sköts av ungdomar. Det är oftast studenter som jobbar ett år för att få ihop extra pengar. Det är dom man frågar om man vill gå ut (har nog sagt det förutom, vi är inlåsta, man kan inte lämna skolgården förutom när någon låser upp portarna), om man behöver förklara en frånvaro, om man behöver veta vilka lärare som inte är där och det är dom som övervakar matsalen och matsalskön. Dom är oftast jätteroliga människor, men vissa är värre än lärarna.
Och så till betygen.... Man är noterad på en skala 1-20; man kan aldrig bli OFFICIELT underkänd, men allt under 10 anses dåligt, 10 är ok och har man 12 eller mer klassas det som bra. Du har 3 terminer, (september, oktober, november/december, januari, februari/mars, april, maj),, juni är främst till för förbredning för "le bac" som tas i slutet av juni. Efter varje termin får du ett genomsnitt då dom räknar samman allt du har gjort i alla kurser, och gör ett genomsnitt av alla genomsnitt. Har man under 10 i slutet av året (allt sammanräknat) och de sämre betygen är spridda över flera ämnen; får eleverna i regel gå om klassen. Det är VÄLDIGT många som går om; det är färre som gått om 2 gånger; men bli inte förvånade om någon säger att den gått om, det är något väldigt vanligt här och tas inte som en stor grej.
I allmänhet kan man säga att vi har otroligt stor frihet och blir väldigt uppmuntrade i vad det än gäller i Sverige, förvänta er inte samma behandling i Frankrike; nu låter jag hemsk, men detta chockade mig mest i början, nu kan jag inte tänka mig hur slappt det verkligen är i Sverige; och hur konstigt det än låter så trivs jag i Frankrike (okej, det är kanske mest tack vare alla underbara personer som går på mitt gymnasium ;>)
Juste! Sedan måste jag bara säga att innan jag åkte till Frankrike blev jag varnad av YFU för att vissa lärare skulle behandla mig sämre för att jag är en utbytesstudent (t.ex. engelska lärarn för att du pratar bättre engelska än dem); detta har itne jag stött på, men jag vet att det har hänt i vissa fall så om ni möter en lärare som inte verkar ta emot er med öppna armar; ta det inte personligt!!!!
Hej Hanna!
Nu kan det ju i och för sig bero på att jag bor i förtorten, men detta med att man ska inleda alla meningar med M eller Mme stämmer inte helt här. Man behöver heller inte vänta bredvid sin stol. Men det är förstås lite skillnad på skolorna. Ha det så bra!
Jesper